Bonbónikom výstavy reštaurátorov je dielo Majstra Pavla

12.06.2008 Levoča

Levoča 12. júna (TASR) - Dvadsaťpäť rokov činnosti Oblastného reštaurátorského ateliéru (ORA) v Levoči približuje verejnosti dnes sprístupnená výstava v priestoroch historickej radnice, ktorej bonbónikom je ...
Levočskí reštaurátori nemajú núdzu ani o prekvapenia. Vedúci ateliéru Ivan Tkáč na dnešnej tlačovej besede konštatoval, že \"samotné reštaurovanie im často pripravuje prekvapenia najmä pri čistení a sondáži jednotlivých diel. Medzi najvýznamnejšie patrí objav nástenných malieb v interiéri kostola sv. Martina v Martinčeku. Dostali sme zaň aj ocenenie za objav roka. Zvláštnosťou malieb je, že boli zatreté a svetlo sveta uzreli po zreštaurovaní po 300 rokoch\".
Vedúci ateliéru pre TASR uviedol, že za 25 rokov činnosti zrealizovali práce v objeme asi 182 miliónov Sk (6.005.411 eur). Len na kostole sv. Jakuba v Levoči, ktorý je s dielom Majstra Pavla zapísaný medzi národné kultúrne pamiatky, dosiahol objem prác približne 60 miliónov Sk (1.979.805 eur). Reštaurátorské práce v exteriéri kostola sa začali v roku 1996 a plynulo pokračujú vďaka neúnavnému snaženiu levočského dekana Františka Dlugoša.
V posledných rokoch sa podľa Tkáča sústredili na reštaurovanie pamiatok najmä na východnom Slovensku, osobitne v oblasti Spiša s vysokou koncentráciou sakrálnych pamiatok.
Autorka koncepcie dnes sprístupnenej výstavy o činnosti ateliéru Eva Spaleková zdôraznila, že \"základom ich práce je dobrý reštaurátorský prieskum. Používame moderné technológie, ktoré dokážu odhaliť, čo je pôvodné a čo pribudlo neskôr\".
Vedúci ORA doplnil, že za ostatné desaťročia vývoj pokročil aj v oblasti reštaurátorstva. Mnohé objekty zmenili majiteľov, ktorí sa usilujú starať o vzácne pamiatky. Nemali by však zabúdať ani na pravidelnú údržbu zreštaurovaných pamiatok, najmä na ochranu pred počasím a vlhkosťou, aby vydržali bez ujmy čo najdlhšie.
 

Vyberte región